Boldogság titka

Ahány ember, annyi féle boldogság

Hétköznapi boldogságtippek 2021-re

2020. december 31. 11:21 - Optimális

A boldogság az élet kulcsponti kérdései közé sorolódik, és már az ókori bölcsek is próbálkoztak e különös jelenség megfejtésével, mely elmélkedés a mai napig tart. Sokakban felmerül az a kérdés, mely szerint: miért nincs egy egyezményes meghatározás a boldogságot illetően?

A boldogság egyfajta megelégedettség, az élet önmagáért való megbecsülése, melyben éppoly kiemelt helyhez jut az öröm, mint a nyugalom érzése, vagy éppenséggel a dolgok önmagukért való elfogadásának képessége.

boldog-elet-titka-a-boldogsag-titka.jpg

Gyakran szembesülhetünk azzal, hogy az általában boldognak titulált emberek pozitivitását a kívülállók olyanképpen értelmezik, hogy életükben kizárólag jó dolgok történnek, minden negativitástól megkímélte őket a sors, ezért érthető a boldogságuk. A valóságban a boldog ember ugyanúgy megéli a hétköznapokban az érzelmek spektrumát, azonban meglehet, hogy a hozzáállása, a világról való gondolkodása, a megpróbáltatások értelmezése másmilyen.

A boldog ember megnevezés ezért sok szempontból félrevezető lehet, hiszen azt mindenki elismeri, hogy az embereket nem védi egy láthatatlan burok az élet stresszoraival szemben. Gyakran hallhattuk sokat-tapasztalt idős emberektől, hogy ugyan ki ígérte azt meg bárkinek is a világon, hogy az csupa boldogság?

Hogy mit jelent boldognak lenni? Nagy a valószínűsége annak, hogy ahány ember, annyi meghatározás és válasz látna napvilágot e kérdés kapcsán – természetesen vannak metszéspontok, melyekkel gyakorta összetalálkozunk. Van, aki szerint a boldogság nehezen elkülöníthető a bőségtől, a gazdagságtól, hírnévtől, elismertségtől; van, aki számára a család, barátok, és egyáltalán a kapcsolat jelentik a boldogságot; mindemellett sokan a boldogság szinonimáiként kezelik a tudást és bölcsességet, a kiegyensúlyozott életet, vagy azt, ha valaki meglelte helyét és ezzel együtt a „küldetését” a világban, és a sort még hosszan folytathatnánk.

Tudományos boldogságtippek?

Tetszetős a boldogság hajtóerőként való értelmezése, mely meglátás akkor válik igazán szignifikánssá, ha megfigyeljük: a magukat boldognak élő/valló emberek nagyrésze a hétköznapokban jobban teljesít, produktívabb.

Mindazonáltal kétség nem fér ahhoz, hogy elmondani és tippekkel szolgálni – még akkor is, ha mindezt valóban megéljük – jóval egyszerűbb feladat, mint a megvalósítás, az ún. boldogságtippek életbe léptetése.

Napi 7 perc a boldogságért?

A testmozgás egy olyan terület, amelyre gyakran nincs időnk. Valóban nincs? Még napi 7 percünk sem? A test átmozgatásáról bebizonyították, hogy pozitív hatással van a boldogságra, jólétre, kiváló „eszköz” a depresszió leküzdésére, segít a kikapcsolódásban, növeli az agy teljesítményét, javítja a testképet. A mozgás hatására az agyban felszabadulnak a fehérjék és endorfinok, amely által boldogabbnak érezzük magunkat.

Aludjuk boldogabbá magunkat!

A világ egy része folyamatos harcot vív az alvászavarokkal, mely kihat a napi teljesítményre, és a közérzetre egyaránt. A tudósok szerint, aki többet alszik kevésbé lesz érzékeny a negatív érzelmekre. A megfelelő alvás eredménye: jobban tudunk összpontosítani, produktívabbak leszünk a nap folyamán, sőt: boldogabbak is. Mindez tudományosan azzal magyarázható, hogy az amygdala nevű agyterület segít feldolgozni a negatív ingereket (kellemetlen emlékek, sérelmek stb.), míg a pozitív és semleges emlékeket a hippocampus dolgozza fel. Az alvás hiánya miatt azonban nehezebben érhető el a hippocampus, mely azt eredményezi, hogy az emberek leginkább a komor emlékeket idézik fel a kellemesek helyett – mindez megfelelő alvással orvosolható.

mitol-lehetsz-boldog-a-boldogsag-titka.jpg

A napközben beiktatott szunyókálás is hatással van az érzelmekre, mely által blokkolhatjuk a negatív érzelmi reaktivitásunkat (haragra, félelemre például).

A boldogságnövelő meditálás

A meditáció lehetőségével leginkább az összpontosítás, a fegyelem, a figyelem, valamint a nyugalom növelése érdekében élnek. Talán újdonságként könyveljük el, azonban kiderült, hogy a meditáció a boldogságnövelésben is szerepet játszik. A meditáció tisztítja és nyugtatja az elmét, ezáltal elégedettséget, fokozott tudatosságot érezhetünk. A rendszeres meditáció segít a boldogságszint emelésében.

mitol-lehetsz-boldog-a-boldogsag-titka-meditalas.jpg

Mindezen „receptek” csupán kiragadások voltak a boldogságtippek sorából, azonban elegendőnek bizonyulhatnak ahhoz, hogy magunk jöjjünk rá arra: a boldogság nem egy szalaggal átkötözött ajándékcsomagként fog az életünkbe költözni: tennünk kell érte… folyamatosan, kis lépésekben, a rendszeresség elvét szem előtt tartva.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogsagtitka.blog.hu/api/trackback/id/tr3416296410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása