Boldogság titka

Ahány ember, annyi féle boldogság

5 film a boldogságról

2018. március 31. 10:34 - Amarcordiaa

A boldogság keresése mindannyiunkat napi szinten foglalkoztat és így természetesen megszámlálhatatlanul sok film is készült a témában. A rendezők is tisztában vannak vele, hogy ez ennél sokkal bonyolultabb. Mindig ki lehet emelni egy bizonyos dolgot, amire egy egész történetet lehet építeni, hiszen mindenki másban találja meg a saját boldogság és ez így van jól! Főzés vagy evés? Szerelem vagy magány? Munka vagy pihenés? Sorolhatnánk.

Mi most öt, a boldogság keresésével foglalkozó filmet ajánlunk, amely mindegyike más szemszögből dolgozza fel a témát:

1. Precious - A boldogság ára - amerikai filmdráma, 109 perc, 2009

5-film-_a-boldogsagrol-precious.jpg

Precious Jones (Gabourey Sidibe), a 16 éves zárkózott harlemi gimnazistalány életét a legkevésbé sem lehet tündérmeséhez hasonlítani. A túlsúlyos, analfabéta lányt az iskolában kiközösítik, otthon pedig kegyetlen anyja terrorizálja. Mindezek tetejébe még terhes is immáron második gyermekével, az AIDS-fertőzőzött, szexuálisan frusztrált apjától.

Precious nem üldöz elérhetetlen álmokat - csupán boldog szeretne lenni, mint mi mindnyájan -, így amikor az iskolában eltanácsolják terhessége miatt és felcsillan a lehetősége annak, hogy átkerüljön egy alternatív iskolába, ahol végre emberszámba veszik, a lány azonnal kap az alkalmon, még önző és erőszakos édesanyja határozott tiltása ellenére is.

Innen szép nyerni, nem igaz?

Teljesen elképesztő kilátástalanságban és gyötrelmekkel teli életben ez a 16 éves lány, akinek soha nem mutattak jó példát, elég erős, hogy a finoman szólva is nem hétköznapi poklot legyőzve küzdjön a saját boldogságáért. Felismeri a lehetőséget és él vele. Ennek a filmnek egyáltalán nem az a célja, hogy nézd meg és legyél hálás, amiért eddig azt hitted, a te életed egy katasztrófa, de lásd, van ennél sokkal rosszabb is, hanem egy gyönyörű és megrázó film a küzdelemről és a hitről.

2. Vadon - amerikai életrajzi dráma, 115 perc, 2014

5-film-_a-boldogsagrol-vadon.jpg

Cheryl (Reese Witherspoon) fiatal, mégis úgy érzi, mindent elveszített. Édesanyja halálát nem tudja feldogozni ezért a heroinba és szexbe menekül. Összeomlik a házassága és az egész élete is, de lát kiutat. Bár soha nem túrázott, egy hirtelen ötlettől vezérelve vándorútra indul. Több mint 1500 kilométert gyalogol az Egyesült Államok nyugati partvonalán. Átkel a Mojave sivatagon, megmássza a Sierra Nevadát, végiggyalogol Kalifornián és Oregonon, kibírja a havat és a forróságot. Legfőképpen pedig a magányt. Hosszú útja során persze találkozik emberekkel és barátságokat is köt, de az igazi társaságát a múltjából meríti. Rájön, hogy a múltat nem elfeledni kell, hanem magad mögött hagyni, tanulni belőle és megbékélni vele. Szép lassan bontakozik ki előttünk Cheryl története és fájdalmának eredete. Láthatjuk, ahogy egy teljesen átlagos nő küzd meg a belső poklával és találja meg teljesen egyedül a feloldozáshoz vezető utat.

3. Hector a boldogság nyomában - német-kanadai romantikus kalandfilm, 120 perc, 2014

5-film-_a-boldogsagrol-hector-a-boldogsag-nyomaban.jpg

Hector (Simon Pegg) a fiatal pszichiáter élete látszólag tökéletes. Gyönyörű barátnő, kiszámítható élet és munka. Egy napon azonban rájön, hogy nem tudja, mi a boldogság. Úgy érzi becsapja a pácienseit tanácsaival, amikor saját magának sem tud megfelelőeket adni, ezért egyik pillanatról a másikra mindent hátrahagyva, elhatározza, hogy ellátogat néhány távoli országba, meglátogatja régen nem látott barátait és megpróbálja megtalálni a boldogság titkát.

Útja során érdekes, új emberekkel ismerkedik meg, egzotikus tájakon jár, más kultúrákat lát, majd mindezek hatásra újabb és újabb szemszögből kutatja, ki miben találja meg a saját boldogságát, legyen az a pénz, hatalom, másokon való segítés vagy a család. A sok élmény hatására szembenéz végre önmagával, számot vet korábbi élethelyzetével és párkapcsolatával.

Ez a film a boldogság több típusát érinti és bár felületesen, mégis elgondolkodtató némely párbeszéd. Ez egy igazán kalandos és vidám történet azoknak, akik könnyebb feldolgozásban szeretnének ilyen típusú filmet nézni.

4. A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik - bolgár-német-szlovén-magyar filmdráma, 105 perc, 2008 5-film-_a-boldogsagrol-a-vilag-nagy-es-a-megvaltas-a-sarkon-tul-olalkodik.jpg

Egy középkorú, bolgár házaspár autóbalesetet szenved Németországban. Csak a fiuk, Alex (Carlo Ljubek) éli túl, de elveszíttette az emlékezetét. Miután eljut a hír Bulgáriában élő nagyapjához, Bai Dan azonnal Németországba utazik, hogy gondját viselje unokájának. Szerinte a legjobb terápia, ha egy tandem kerékpárral nekivágnak az országútnak, és visszatérnek a bolgár kisvárosba, ahol az egész család együtt élt egészen addig, amíg Alex szülei a kommunizmus miatt disszidálni kényszerültek.

Az utazás közben felidéződik a család története, Alex gyermekkora, mely végül segít neki az emlékezésben és visszavezeti őt a gyökerekhez.

Nem egy tipikus boldogságkereső film, inkább a visszatalálásról szól, ami a boldogság kezdete. Az öreg nagyapa, nem hagyja magára unokáját a kórházban sőt, egy sétabottal veri ki onnan, majd pedig a tűzbe dobja antidepresszáns gyógyszereit. Humoros, de ugyanakkor roppan életszagú ez az igazán magával ragadó történet.

5. Az igenember - amerikai vígjáték, 104 perc, 2008

5-film-a-boldogsagrol-_az-igenember.jpeg

Carl Allen (Jim Carrey) banki hitelügyintéző a válása után teljesen bezárkózik otthonába, és a kanapén fekve bámul vacak filmeket. Az életet napról napra negatívabban látja. Nem veszi fel a telefont senkinek és minden meghívást visszautasít. Hiába próbálják őt barátai kirángatni a gödörből, mindig mindenre nemet mond.

A mélypont, amikor elfelejti legjobb barátja, Pete eljegyzési buliját. Másnap Pete szembesíti vele, ha folytatja ezt az életmódot, akkor teljesen magára marad.

Carl ezen elgondolkodva ráveszi magát, hogy egy régi ismerőse unszolására elmenjen egy „Igen” szemináriumra, aminek lényege, hogy mondj mindenre igent az életben. Maga sem tudja, hogyan és miért, de fogadalmat tesz, hogy mostantól tényleg mindenre igent mond. Az igeneknek köszönhetően az utcai verekedéstől az előléptetésig mindent átél, még a nagy szerelmet és annak elvesztését is.

Ez a film természetesen a végletek filmje, de pont ezért tudja olyan jól bemutatni, mi történhet, ha az életben - az arany középutat megtartva - a komfortzónákból kilépve merünk igent mondani az életre. Inspirál minket arra, hogy megragadjuk a velünk szembe jövő lehetőségéket és ezzel leküzdjük félelmeinket a változástól és az újtól.  

A legjobb önismereti könyvek ->> AJÁNLÓ

Tartalommarketing tanácsadás ->>AJÁNLÓ

 

google-ads-hirdeteskezeles-adwords-ppc-1.jpg

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogsagtitka.blog.hu/api/trackback/id/tr7113780960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csitt és csatt 2018.04.01. 22:26:39

és egy kis önreklámként, a boldogság kereséséről szól a PATCHWORK című filmem is, de nem baj.

hogyhivjakaceget 2018.04.01. 23:32:59

Kimaradt a Boldogság nyomában c. film Will Smith-tel és a fiával. Szerintem remek film, szinkronos.

port.hu/adatlap/film/tv/a-boldogsag-nyomaban-the-pursuit-of-happyness/movie-83450

Amarcordiaa 2018.04.02. 09:05:14

@hogyhivjakaceget: Nem kimaradt, hanem kihagytuk:) Az a film ebbe a listába most nem fért bele.

Negrogo 2018.04.02. 12:57:08

na igen a boldogsag nyomaban fura, h kimaradt. nagyon jo drama. na meg igaz tortenet alapjan keszult.

btw ezekbol a filmekbol csak az igen embert lattam es bar jo film nekem az nem jott be benne, hogy szep es jo mindenre igent mondani, ki torni az antiszocialis letbol de valjuk meg ezt csak egy joleti tarsadalomban elo es jo kereso egyn teheti meg. hisz nem 2 filler egy pilota vizsga es stb... ugyan ez vigjatek, viszont igy, bar van mondani valoja a filmnek, megse lehetett "komolyan" venni ezert.

erkölcsi hulla 2018.04.02. 14:31:36

Emlékszem egy olyan filmre ami kb ugyanaz mint a Vadon című 2. helyzett, csak férfi főszereplővel, Út a vadonba címen.
süti beállítások módosítása