Boldogság titka

Ahány ember, annyi féle boldogság

5 konfliktuskezelési módszer a munkahelyen

2019. május 22. 10:32 - Optimális

Ahol emberek vannak, ott konfliktusok is vannak, és ez teljesen normális, hiszen más személyiséggel, temperamentummal, gondolatokkal, munkabírással, teljesítménnyel és célokkal rendelkezünk.

Ezen különbségek ellenére, egy konfliktus esetén meg kell tanulnunk mindenki számára jó megoldást találni, hiszen a többség célja nem lehet más, mint az együttműködés, a hatékonyság, és a pozitív munkahelyi légkör kialakítása.

Íme 5 konfliktuskezelési tanács, ami a munkahelyeden hasznos lehet:

 

1. Sokszor nem a hibás kommunikáció, hanem a kommunikáció hiánya okozza a konfliktusokat.

A főnököd megkér, hogy maradj még bent egy órát, te tudod, hogy vár a család de engedsz, hiszen nem akarsz csalódást okozni.
Amikor a főnököd kiosztja a feladatod már tudod, hogy kevés lesz a határidő, de nem szólsz, mert nem akarsz nemet mondani és problémát okozni?
A munkatársad már megint hibázott és megint neked kell kijavítani a hibáit, és te megint nem szólsz érte?

Ezzel pontosan azt érjük el, hogy a szőnyeg alá söpörjük a problémát. Attól, hogy a problémák a szőnyeg alatt vannak, azok nem tűntek el, és a bennünk lévő feszültség, csalódottság és düh csak egyre gyűlik, és eljön egy pont, amikor úgy érezzük, hogy betelt a pohár, és a végén csak annyit mondunk, hogy hagyjanak minket, elég volt, nem akarjuk megcsinálni. Ezzel az a baj, hogy a főnökünk nem tudja az előzményeket, hiszen nem mondtuk el neki, hogy mennyire kihasználva érezzük magunkat, nem jelezzük, hogy mennyire szoros határidővel dolgozunk vagy, hogy mennyire elhanyagoljuk a családod a munkánk miatt, hiszen ezt sose jeleztük felé, és joggal feltételezheti, hogy ellentmondunk a kérésének, hiszen korábban ezeket a feladatokat mindig szó nélkül megtettük. Kerüljük ezt el!

Ahelyett, hogy tiltakozásunknak adnánk hangot, első lépésben helyezkedjünk bele a másik fél szemszögébe, és találjuk meg a közös nevezőt.

Merjünk nemet mondani, határokat felállítani, odafigyelni a másik és a saját igényeinkre és közös pontot találni. Tény, hogy minél kellemetlenebbnek ítélünk meg egy helyzetet annál nehezebben kezdünk bele, de ebben lehetnek segítségünkre az én üzenetek.

2. Én üzenetek – Fejezd ki magad hibáztatás nélkül

Amikor én üzenetben beszélünk, akkor arról kezdünk beszélni, hogy hozzám ez az információ hogyan érkezett meg.
„Én üzenetben” arról beszélünk, hogy mi zavar, engem ez milyen érzéssel tölt el, milyen gondoltatokat vált ki belőlem az adott helyzet. Ha vannak hiányosságok, azok nekem miért rosszak, mit szeretnék látni, de sose nem a másikról, a másik hibáiról vagy hiányosságairól!  

Például:
Te üzenetben: Nem igaz hogy nem vagy képes időbe elkészíteni a kimutatást
Ugyanaz Én üzenetben: Fontos hogy időbe megkapjam a kimutatást, mert vevőket veszíthetek, ha ezt nem tudom időbe továbbítani
Te üzenet: Már megint késtél
Ugyanaz Én üzenetben: Fontos hogy időbe beérj, mert aggódom hogy mi történt veled

Ugye mennyivel másabb? Az egyik esetben a másik hiányosságairól, hibáiról beszélsz, míg Én üzenetben saját magadról.

munkahelyi-konfliktus-kezelese-kommunikacio-boldogsag_titka.jpg

3. Ha dühös vagy, ne menj bele a konfliktusba, helyette kérj időt

Ha úgy érzed dühödet és feszültségedet nem tudod kontroll alatt tartani várj, amíg egy kicsit megnyugszol.
Ne feledd: Az érzéseidért nem vagy felelős, de ahogy az értésidre reagálsz azért igen! Nincs értelme dühösen neki rontani a másiknak, vagy sértődötten félrevonulni, hiszen cél a hatékonyság és az együttműködés, arról nem beszélve, hogy ezzel olyan tüskéket okozhatsz a munkatársakon, hogy akár a munkádba is kerülhet.  

4. Személyeskedni tilos – Tarts tartalmi szinten a konfliktust

A konfliktus akkor tud mélyre menni, ha valaki úgy érzi, hogy a személyét éri bántás. A viselkedést bíráld, és ne a másik ember személyét.
Amíg tartalmi síkon tudunk tartani egy konfliktust, építő és igen izgalmas tud lenni, de abban a pillanatban hogy érzelmi szintre kerül, az irányítása kicsúszik a kezünk közül.

5. A tiszteletet nem adják ingyen, meg kell érte dolgozni

Ha folyton mindig mindenre igent mondasz , egy „igenemberré” válsz a munkahelyeden, ahol mindig te leszel az aki bent marad túlórázni, te leszel az, akinek az utolsó pillanatban bármilyen munkát a nyakába lehet varrni. Egy idő után már nem is várnak tőled mást, minthogy mindig igent mondj, hiszen ezt szokták meg tőled!

Tanulj meg nemet mondani, határokat szabni, legyél határozott, de udvarias és mindig törekedj a jó hangulat kialalakítására a munkahelyen, mert a pozitív és boldog környezet jelentős hatással van a te és kollégáid munkateljesítményére is.

Az Önbizalom márpedig fejleszthető! ->> CIKK

A legjobb önismereti könyvek ->> AJÁNLÓ

Tartalommarketing tanácsadás ->>AJÁNLÓ

Szólj hozzá!

Tényleg hasznosak az önismereti könyvek?

2019. február 02. 07:05 - Optimális

Az év első hónapja – ahogy az lenni szokott -, gyorsan elszállt. Az év elején még a legtöbb ember lelkesen határozza el, hogy az új évben minden másképp lesz és az ünnepi csendesebb időszakban - végiggondolva az előző évet - , mérleget készít, miben hibázott, vagy éppen mihez szeretne másképp hozzáállni a jövőben.

Jellemzően és elsősorban a magánéletükön szeretnének dolgozni, vagy a munkájukban sikeresek, illetve még sikeresebbek lenni. Ahhoz azonban, hogy ez a sok fogadkozás valódi elhatározássá váljon, nem elég az újév napját túlmisztifikálni. Nem egy varázslatos nap, melynek kezdetén tiszta lappal indulhatunk neki az életünknek. Természetesen szimbólumnak nagyszerű, de a változáshoz ez bizony elég kevés.  

Bármit fogadunk meg ugyanis, és bármelyik napon, onnantól kezdve egy kőkemény önismereti munka vár ránk. Nem lesz a párkapcsolatunk kiegyensúlyozottabb, ha nem dolgozunk azon, hogy felismerjük, mitől nem az most. Nem leszünk gazdagabbak sem egy elhatározástól. Kiindulásnak nagyszerű és sokan ilyenkor emlegetik a vonzás törvényét, amit most már aztán tényleg kipróbálnak. Van egy rossz hírünk: ez nem így működik.

A vonzás törvénye például egy nagyszerű dolog, de attól, hogy az év eleji lelkesedésnek köszönhetően minden nap elmondod magadnak két héten keresztül, hogy „gazdag vagyok”, még nem fog történni semmi. Emiatt aztán, ha valaki meghallja a vonzás törvénye kifejezést, csak legyint, hogy ez egy butaság és nem működik. Itt azért zárójelben megjegyeznék, hogy sok önjelölt guru is tesz azért, hogy ezt az emberek többsége így fogja fel.

Akik felismerik ezeket a néha triviális dolgokat és valóban komolyan gondolják a változást, azok az önismerettel kezdik, mert mindennek ez az alapja. Ha nem ismered magad, nem fogsz tudni változtatni! Ha nem tanulod meg a tudatosság és a tudatalatti gondolatok közötti összefüggéseket nem fogsz fejlődni. Ha a kitűzött célokat, nem bontod le lépésekre, akkor elérhetetlennek fognak tűnni.

Carl Gustav Jung svájci születésű orvos, pszichiáter, analitikus, egyik legfontosabb üzenete, hogy az önismeret megszerzése kiemelt feladat és terület kell, hogy legyen mindnyájunk életében.

onismereti-konyvek-1.jpg

Szerencsére az internet és a könyvesboltok kimeríthetetlen forrásai lehetnek az önismeretet tanulni vágyóknak. Sőt, még túl is csordul ez a bizonyos forrás, hiszen a valódi és hasznos tudást adó könyvek mellett számos haszontalannal is találkozhattuk, melyek üres frázisokat puffogtatnak szépen cizellálva.

Az interneten pedig ennek sokszorosára lelhetünk és itt is kiemelnénk a sok guru ingyenesen letölthető e-bookját, mely után meglepő módon már egy fizetős előadásra hív meg, vagy sorolhatnánk tovább.

Akkor mégis hogyan kezdjen hozzá az, aki komolyan gondolja a fogadalmait és felismerte, hogy az első lépés az önismeret?

Ha január a fogadalmak hónapja, akkor február a fogadalmak felejtésének hónapja. Ekkora már tényleg csak az marad, aki komolyan gondolta, hogy rendbe tegye az életét és megvan benne a kellő kitartás, amihez a megfelelő önismereti könyvek kiváló alapot és útmutatást adnak.

onismereti-konyvek.jpg

A legtöbb elismert szerző a témában ismert és utána lehet olvasni az interneten. Érdemes először megnézni a könyvek értékelését, illetve, utána olvasni a szerzőnek. Vannak olyan alap könyvek, melyek olyan részletességgel mutatják be az önismeret útját, hogy később, egy másik könyvben egészen biztosan visszaköszönnek ezek az alapgondolatok egy új megvilágításban. Ez természetesen nem feltétlenül gond, mert nem tudhatjuk, melyik nézőpont fog hozzánk közelebb állni, illetve fogadalmunkhoz.

Párkapcsolat, üzleti siker, egészségesebb életmód, bőven van választék, csak el kell kezdeni, és fejleszteni magunkat lehetőleg minden nap. Februárban még nem könyvelhetünk el semmit kudarcnak, mert bármelyik napon vágunk bele, onnantól fogva egy lépéssel máris többet tettünk magunkért és az igazi boldogság is ekkor kezdődik el életünkben.

ÖNISMERETI KÖNYVEK --> AJÁNLÓ

TARTALOMMARKETING -->AJÁNLÓ

OPTIMALNET keresőmarketing és közösségi média ügynökség

3 komment

Reggeli ötletek gyerekeknek, hogy boldogan induljanak a suliba

2018. augusztus 31. 16:43 - Optimális

Vége a nyárnak és kezdődik a suli a mindennapos korai felkeléssel, állandó rohanással. Mit tegyünk, ha szeretnék, hogy gyermekünk boldogan és kiegyensúlyozottan induljon el reggelente?

Azt tudjuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, de az is igaz, hogy egy kisgyermekes szülő számára nem könnyű mindennap megoldani a terülj-terülj asztalkámat. Szerencsére a gyerekek ezt nem is igénylik.

Egy kis ötlettel viszont még egy hétköznapi szendvics is jó kedvre tud deríteni és  így kora reggel boldogan kezdi a szülő és a gyermek is a napot.

Minimális kézügyesség sem kell az alábbi "alkotások" elkészítéséhez, hiszen csak zöldségeket kell darabolni, majd akár a kép alapján, vagy saját fantáziánkban bízva a kenyérre pakolni.

reggeli-otletek-gyerekeknek-boldogsag-titka-1.jpg

reggeli-otletek-gyerekeknek-boldogsag-titka.jpg

reggeli-otletek-gyerekeknek-boldogsag-titka-7.jpg

reggeli-otletek-gyerekeknek-boldogsag-titka-9.jpg

 Édesszájú gyerekünknek ugyanez, csak gyümölcsökkel

reggeli-otletek-gyerekeknek-boldogsag-titka-3.jpg

Ha ennyire sem bízunk magunkban, akkor az ebay-ről érdemes pár szendvics vágó formát rendelni, vagy megteheti az otthoni süteménykiszúrónk is.

Már önmagában derültségre ad okot, ha megérdezed a gyermeked, hogy "Jó lesz reggelire lekváros dinoszaurusz piritós?" 

reggeli-otletek-gyerekeknek-boldogsag-titka-4.jpg

reggeli-otletek-gyerekeknek-boldogsag-titka-6.jpg

reggeli-otletek-gyerekeknek-boldogsag-titka-10.jpg

Mi történik, amikor már annyira belejövünk, hogy nem is a gyerek, hanem a saját kedvünkért alkotunk? Lépjünk eggyel tovább és jöhetnek bonyolultabb "fogások"!

reggeli-otletek-gyerekeknek-boldogsag-titka-8.jpg

reggeli-otletek-gyerekeknek-boldogsag-titka-5.jpg

Egy egyszerű és mindennapos dologból, mint a reggeli, így tudjuk egy kis kreativitással boldogabbá tenni a napot a magunk, és gyermekünk számára is, főleg a sulikezdés első napján!

Legyél stílusos már a suli első napján! ->>CIKK

Szólj hozzá!

5+1 tipp a boldog hétköznapokért

2018. június 13. 15:27 - Optimális

Mindenkivel előfordulhat, hogy úgy érzi, összecsapnak a feje fölött a hullámok, szorongóvá és feszültté válik, és valami drasztikus változás kell ahhoz, hogy kizökkenjen ebből a letargikus állapotból. Azonban nem kell, hogy idáig eljussunk. Apró trükkökkel elérhetjük, hogy minden nap, ha nem is egész álló nap, de minden egyes nap valami apróság boldoggá tegyen bennünket. Szeretnéd megtudni hogyan? Tartsd be ezt a néhány tippet, és te is meglátod, mennyit segít majd!

1. Töltődj fel vízparton!

hogyan-lehetsz-boldog-a-boldogsag-titka.jpg

A strandolásnak nem muszáj minden alkalommal rohangáló gyerekekről, csöpögő jégkrémekről és színes karúszókról szólnia! Ma már a legtöbb strandon válthatsz 1-2 órás belépőt is, és hidd el, nem leszel attól önző, ha egy-egy délután egyedül mész ki a strandra, gyerekek nélkül. Kapd fel a kényelmes fürdőruhád, ülj ki a vízparthoz napozni, olvasni, zenét hallgatni, és töltődj fel!

 2. Sétálj minden nap!

Ha a sportolás nem is fér bele a rohanó hétköznapok mindegyikébe, mégis becsempészhetsz egy kis testmozgást egyszerűen! Parkolj pár utcával távolabb az irodától, vagy szállj le néhány megállóval hamarabb a buszról, és sétáld le a távot! El sem hiszed, hogy mennyire sokat javít a közérzeteden, ha már napi 10 perccel többet sétálsz a jó levegőn! Válassz ilyenkor egy kényelmes cipőt és hátitáskát, amikkel könnyedén megteheted ezt a távot, akár gyorsabb sétával is!

3. Relaxálj reggelente!

hogyan-lehetsz-boldog-boldogsag-titka.jpg

Tudjuk, ez szinte lehetetlen tippnek hangzik, főleg ha az embernek kisgyermekei vannak, és kapkodni kell, hogy beérjen a munkahelyére, de hidd el, megéri megfogadni! Nem kell mást tenned, mint fél órával korábban kelned, mint a család, és egy zöldteával indítani a napot. Nyisd ki az ablakot, hogy bejöjjön a friss levegő, élvezd a kelő napsugarakat, rakj be egy nyugtató zenét és indítsd nyugodtan a napot! Ha van időd, akkor pár percet meditálj, vegyél fel egy kényelmes szabadidőruhát, és néhány jóga és légző gyakorlattal lazítsd el magad! 

 4. Táncolj!

Ez a tipp akár viccesnek is tűnhet, de komolyan mondjuk, főzés közben, öltözködés előtt, fogmosás alatt tedd be a kedvenc zeneszámod, és táncold végig azt az időt! A zene és a mozgás együtt rengeteg boldogság hormont szabadít fel a szervezetedben, és te magad is meg fogsz döbbenni, hogy mennyire meghatározza az egész napi hangulatodat az a 3 és fél perces dal, amire táncolsz!

5. Ajándékozd meg saját magad!

hogyan-lehetsz-boldog-boldogsag-titka-2.jpg

Legyen szó apró kis üzenetekről, amiket magadnak hagysz az irodában, a hűtő ajtaján egy-egy post it-en, vagy finom csokoládé, friss virág, egy csinos nyári felső, lepd meg saját magad! Ha gyerekünk születik, gyakran beleeshetünk abba, hogy mindent szeretnénk nekik megadni, de magunkat nem ajándékozzuk meg soha. Változtass ezen! Néhány apróság igazán kijár neked is!  

+1. Vedd körbe magad a szeretteiddel!

Tudatosítsd magadban, hogy kik azok a környezetedben, akik boldoggá tesznek téged, és akik, a saját negatív gondolkodásukat, hozzáállásukat erőltetik rád, mérgezik igazából a mindennapjaid, őket próbáld meg kizárni! Nem kell, hogy időt szánj olyanra, aki nem tesz hozzá az örömödhöz! Töltsd az időd olyanokkal, akiket igazán szeretsz! Hidd el, meg fogod köszönni saját magadnak, ha ezt megteszed!  

Szólj hozzá!

5 film a boldogságról

2018. március 31. 10:34 - Amarcordiaa

A boldogság keresése mindannyiunkat napi szinten foglalkoztat és így természetesen megszámlálhatatlanul sok film is készült a témában. A rendezők is tisztában vannak vele, hogy ez ennél sokkal bonyolultabb. Mindig ki lehet emelni egy bizonyos dolgot, amire egy egész történetet lehet építeni, hiszen mindenki másban találja meg a saját boldogság és ez így van jól! Főzés vagy evés? Szerelem vagy magány? Munka vagy pihenés? Sorolhatnánk.

Mi most öt, a boldogság keresésével foglalkozó filmet ajánlunk, amely mindegyike más szemszögből dolgozza fel a témát:

1. Precious - A boldogság ára - amerikai filmdráma, 109 perc, 2009

5-film-_a-boldogsagrol-precious.jpg

Precious Jones (Gabourey Sidibe), a 16 éves zárkózott harlemi gimnazistalány életét a legkevésbé sem lehet tündérmeséhez hasonlítani. A túlsúlyos, analfabéta lányt az iskolában kiközösítik, otthon pedig kegyetlen anyja terrorizálja. Mindezek tetejébe még terhes is immáron második gyermekével, az AIDS-fertőzőzött, szexuálisan frusztrált apjától.

Precious nem üldöz elérhetetlen álmokat - csupán boldog szeretne lenni, mint mi mindnyájan -, így amikor az iskolában eltanácsolják terhessége miatt és felcsillan a lehetősége annak, hogy átkerüljön egy alternatív iskolába, ahol végre emberszámba veszik, a lány azonnal kap az alkalmon, még önző és erőszakos édesanyja határozott tiltása ellenére is.

Innen szép nyerni, nem igaz?

Teljesen elképesztő kilátástalanságban és gyötrelmekkel teli életben ez a 16 éves lány, akinek soha nem mutattak jó példát, elég erős, hogy a finoman szólva is nem hétköznapi poklot legyőzve küzdjön a saját boldogságáért. Felismeri a lehetőséget és él vele. Ennek a filmnek egyáltalán nem az a célja, hogy nézd meg és legyél hálás, amiért eddig azt hitted, a te életed egy katasztrófa, de lásd, van ennél sokkal rosszabb is, hanem egy gyönyörű és megrázó film a küzdelemről és a hitről.

2. Vadon - amerikai életrajzi dráma, 115 perc, 2014

5-film-_a-boldogsagrol-vadon.jpg

Cheryl (Reese Witherspoon) fiatal, mégis úgy érzi, mindent elveszített. Édesanyja halálát nem tudja feldogozni ezért a heroinba és szexbe menekül. Összeomlik a házassága és az egész élete is, de lát kiutat. Bár soha nem túrázott, egy hirtelen ötlettől vezérelve vándorútra indul. Több mint 1500 kilométert gyalogol az Egyesült Államok nyugati partvonalán. Átkel a Mojave sivatagon, megmássza a Sierra Nevadát, végiggyalogol Kalifornián és Oregonon, kibírja a havat és a forróságot. Legfőképpen pedig a magányt. Hosszú útja során persze találkozik emberekkel és barátságokat is köt, de az igazi társaságát a múltjából meríti. Rájön, hogy a múltat nem elfeledni kell, hanem magad mögött hagyni, tanulni belőle és megbékélni vele. Szép lassan bontakozik ki előttünk Cheryl története és fájdalmának eredete. Láthatjuk, ahogy egy teljesen átlagos nő küzd meg a belső poklával és találja meg teljesen egyedül a feloldozáshoz vezető utat.

3. Hector a boldogság nyomában - német-kanadai romantikus kalandfilm, 120 perc, 2014

5-film-_a-boldogsagrol-hector-a-boldogsag-nyomaban.jpg

Hector (Simon Pegg) a fiatal pszichiáter élete látszólag tökéletes. Gyönyörű barátnő, kiszámítható élet és munka. Egy napon azonban rájön, hogy nem tudja, mi a boldogság. Úgy érzi becsapja a pácienseit tanácsaival, amikor saját magának sem tud megfelelőeket adni, ezért egyik pillanatról a másikra mindent hátrahagyva, elhatározza, hogy ellátogat néhány távoli országba, meglátogatja régen nem látott barátait és megpróbálja megtalálni a boldogság titkát.

Útja során érdekes, új emberekkel ismerkedik meg, egzotikus tájakon jár, más kultúrákat lát, majd mindezek hatásra újabb és újabb szemszögből kutatja, ki miben találja meg a saját boldogságát, legyen az a pénz, hatalom, másokon való segítés vagy a család. A sok élmény hatására szembenéz végre önmagával, számot vet korábbi élethelyzetével és párkapcsolatával.

Ez a film a boldogság több típusát érinti és bár felületesen, mégis elgondolkodtató némely párbeszéd. Ez egy igazán kalandos és vidám történet azoknak, akik könnyebb feldolgozásban szeretnének ilyen típusú filmet nézni.

4. A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik - bolgár-német-szlovén-magyar filmdráma, 105 perc, 2008 5-film-_a-boldogsagrol-a-vilag-nagy-es-a-megvaltas-a-sarkon-tul-olalkodik.jpg

Egy középkorú, bolgár házaspár autóbalesetet szenved Németországban. Csak a fiuk, Alex (Carlo Ljubek) éli túl, de elveszíttette az emlékezetét. Miután eljut a hír Bulgáriában élő nagyapjához, Bai Dan azonnal Németországba utazik, hogy gondját viselje unokájának. Szerinte a legjobb terápia, ha egy tandem kerékpárral nekivágnak az országútnak, és visszatérnek a bolgár kisvárosba, ahol az egész család együtt élt egészen addig, amíg Alex szülei a kommunizmus miatt disszidálni kényszerültek.

Az utazás közben felidéződik a család története, Alex gyermekkora, mely végül segít neki az emlékezésben és visszavezeti őt a gyökerekhez.

Nem egy tipikus boldogságkereső film, inkább a visszatalálásról szól, ami a boldogság kezdete. Az öreg nagyapa, nem hagyja magára unokáját a kórházban sőt, egy sétabottal veri ki onnan, majd pedig a tűzbe dobja antidepresszáns gyógyszereit. Humoros, de ugyanakkor roppan életszagú ez az igazán magával ragadó történet.

5. Az igenember - amerikai vígjáték, 104 perc, 2008

5-film-a-boldogsagrol-_az-igenember.jpeg

Carl Allen (Jim Carrey) banki hitelügyintéző a válása után teljesen bezárkózik otthonába, és a kanapén fekve bámul vacak filmeket. Az életet napról napra negatívabban látja. Nem veszi fel a telefont senkinek és minden meghívást visszautasít. Hiába próbálják őt barátai kirángatni a gödörből, mindig mindenre nemet mond.

A mélypont, amikor elfelejti legjobb barátja, Pete eljegyzési buliját. Másnap Pete szembesíti vele, ha folytatja ezt az életmódot, akkor teljesen magára marad.

Carl ezen elgondolkodva ráveszi magát, hogy egy régi ismerőse unszolására elmenjen egy „Igen” szemináriumra, aminek lényege, hogy mondj mindenre igent az életben. Maga sem tudja, hogyan és miért, de fogadalmat tesz, hogy mostantól tényleg mindenre igent mond. Az igeneknek köszönhetően az utcai verekedéstől az előléptetésig mindent átél, még a nagy szerelmet és annak elvesztését is.

Ez a film természetesen a végletek filmje, de pont ezért tudja olyan jól bemutatni, mi történhet, ha az életben - az arany középutat megtartva - a komfortzónákból kilépve merünk igent mondani az életre. Inspirál minket arra, hogy megragadjuk a velünk szembe jövő lehetőségéket és ezzel leküzdjük félelmeinket a változástól és az újtól.  

6 komment

Hogyan töltsd tartalmasan a hosszú hétvégét egyedül?

2018. március 13. 07:18 - Amarcordiaa

Közeleg a hosszú hétvége, amit tölthetsz pihenéssel, feltöltődéssel is, de mégis mit csináljon az, aki úgy dönt, hogy ezt a 4 napot egyedül tölti? Összegyűjtöttünk pár tippet, amivel egyszerre tudsz kikapcsolódni és önmagadat fejleszteni is. Így töltsd el a hosszú hétvégét egyedül!

Adott négy pihenőnap, amit eltölthetsz ágyban, a kedvenc sorozatodat sokadszorra végignézve, vagy minőségi pihenéssel feltöltődve is. Persze, az előbbi is kikapcsol, de négy napba próbálj meg belesűríteni olyan pihentető programokat is, ami jótékony hatással van rád! Kezdd például a konyhában! Ha van olyan recept, amivel régóta szemezgetsz, és szívesen kipróbálnád, viszont sokáig készül, több helyről kell beszerezni az alapanyagokat és eddig nem tudtad beilleszteni a zsúfolt hétköznapokba vagy a rövid hétvégébe, most itt a lehetőség! A négy nap egyikét szánd a gasztronómiára, próbálj ki új ízeket, elkészítési módokat, és ami a legjobb benne, hogy egész hétvégére meglesz a finom ebéded vagy vacsorád!

boldogsag-titka-blog-egyedul.jpg

Próbálj meg sportolni is a négy napban! Ez nem csak az egészség miatt fontos, de jót is fog tenni, ha valamivel lefárasztod magad, hiszen egy kiadós edzést követően sokkal pihentetőbben tudsz majd éjszaka is aludni. Ha nem szeretnél edzőterembe menni, akkor sem kell lemondanod a sportolásról! Fogd meg kedvenc edzőruhád és tornázz otthon, vagy a jó időben sétálj egy nagyot, esetleg kocogj a közeledben lévő parkban, futópályán!

Ne kuckózz be a tv elé! Persze egy-egy film vagy sorozat természetesen belefér, de mindannyian hajlamosak vagyunk egy egész napot a kanapén tölteni, olyan sorozatokat és műsorokat megnézve, amik alapvetően nem is érdekelnek minket! Töltsd olvasással ezt az időt! Ha van olyan könyved, amit már rég beszereztél, viszont még mindig a könyvesbolt zacskójában porosodik, most lesz alkalmad elővenni és elolvasni!

boldogsag-titka-egyedul-lenni-hosszu-hetvege.jpg

Ha szeretnél még aktívabb, egyedül is űzhető időtöltést hétvégére, vágj bele egy online tanfolyamba! Régóta szeretnél elutazni Milánóba? Kezdj bele egy kezdő olasz nyelvtanfolyamba! Négy napban nagyon sok idő és lehetőség rejlik, oszd be hatékonyan! Fogadd meg ezeket a tippeket, és ne csak pihenj, hanem töltsd is fel magad energiával, élményekkel, tudással és tapasztalattal a hosszú hétvégén!

Szólj hozzá!

Mire figyelj, ha csak pár perced van pihenni!

2018. február 16. 07:42 - Optimális

Arról már írtunk nektek, hogy mit tudtok tenni, amivel igazán minőségi időt fordítotok magatokra. Beszéltünk spa délutánokról, természetben való sportolásról, de mit tehetsz, ha csak pár percet tudsz magadra fordítani egy-egy nap folyamán? Összeszedtük, hogy milyen apró változtatásokkal vagy pár perccel tudsz jobb közérzetet teremteni magadnak.

Teljesen érthető, hogy a mai világban nincs minden nap legalább fél órád, amikor tudatosan magadra koncentrálsz, de ez még nem jelenti, hogy nem szánhatsz pár percet napodra magadra, ennyi mindenkinek jár. Ha reggeltől késő délutánig az irodában vagy, utána még vár a bevásárlás, vacsorakészítés, takarítás, mosás, vasalás, természetes, hogy csak bedőlnél az ágyba és csak aludni van kedved. A minőségi pihenés viszont sokkal hatékonyabb, mint bármi más, így ezeken a túlterhelt stresszes napokon is meg kell találnod az apró pihentető pillanatokat.

Mik lehetnek ezek? Olyan egyszerű dolgok, mint amikor hazaérsz, felveszed a legkényelmesebb otthoni papucsod, berakod a kedvenc zeneszámod és közben lemosod a sminked, kifésülőd a hajad, bármi, ami praktikus. Ezeket úgyis megtennéd otthon, de ha ez az első dolog, amit megteszel, akkor segít lélekben és fejben is hazaérkezni, közben pedig meg is nyugtat. Fontos, hogy otthoni kényelmes öltözékünket, ne csak azért vegyük át, mert nem szívesen ülnénk az ágyon a koszos farmernadrágban, hanem azért is, hogy így tudatosan rákényszerítsük magunkat a hangulatváltásra. Itthon vagyunk, megpihenhetünk, még akkor is, ha pár óráig teszünk-veszünk a lakásban, ez egy más fajta felelősség és teendő lista. Ha egész nap úgy érzed rohantál, miközben soha nem érted utol magad, ügyelj rá, hogy olyan papucsban legyél otthon, ami speciális kialakításának köszönhetően ellazít, pihenteti a gerinced és a tartóizmokat.  

Látod? Már egy ilyen egyszerű tippel segíthetsz azon, hogy ténylegesen el tudj lazulni az otthonodban.

Az, hogy otthon miben végzed el az aznapra maradt teendőket, csak az egyik egyszerű trükk, amivel segíteni tudod a kikapcsolódást. Miután hazaértél, a stresszt, ahogy az utcai ruhákat letéve, ülj le csak 5 percre egy bögre forró teával. Ne telefonozz közbe, ne olvasd az újságot, a bontatlan leveleket ne rakosgasd, csak ülj le, egy teával a kezedben és amíg megiszod, érkezz haza fejben is.

boldogsag-titka-optimalnet-1.jpg

Egy bögre tea elkortyolgatása a lefekvés előtti órákban önmagában is olyan rituálé, mely segítheti az ellazulást, léteznek azonban olyan gyógynövények, melyek ilyen formában is nyugtató, altató hatással bírnak. A legjobb, ha friss tealeveleket használsz, de filteres vagy szálas teával is már elősegítheted a relaxációt. A legtöbb tea tartalmaz koffeint, így ne fekete vagy zöldteával zárd a napot, hanem válogass a nyugtató herbál teák közül. Levendula, menta, kamilla, galagonya, csipkebogyó és még rengeteg finomabbnál finomabb fajtából válogathatsz.

Rohanó világban élünk, de ne hagyd, hogy ez rányomja a bélyegét a lelkiállapotodra. Minőségi pihenéssel kezelhetőek a stresszes hétköznapok, így sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb leszel. Persze attól, mert van egy kényelmes papucsod és elkortyolgatsz egy finom teát még nem lesz stresszmentes az élted, de elindultál egy olyan úton, ahol ez a cél. Apró változásnak tűnhet, de ha kipróbálod, hidd el nem fogod megbánni. Már egy hét után érezni fogod, hogy fókuszáltabb, összeszedettebb és kiegyensúlyozottabb vagy. Kezdj bele a változásba, apró, de annál hatásosabb lépésekkel!

1 komment

Tervezz programot saját magaddal!

2018. február 10. 15:53 - Optimális

Arról, hogy miért fontos a magunkra szánt minőségi idő, már beszéltünk, viszont hosszútávon nem mindegy, hogy önmagunkkal milyen programot tervezünk. A spa délutánokon, izgalmas könyveken, meditáláson túl rengeteg olyan lehetőség van, amikor a minőségi idő pozitív hatásait élvezhetjük, de a felsoroltaknál aktívabbak vagyunk. Jöjjenek az aktív minőségi idő példái.

Számtalanszor hallhattuk azt a már klisének tűnő gondolatot, hogy sportolással több energiánk lesz. Természetesen edzés közben igénybe vannak véve az izmaink, fáradtnak, kimerültnek érezhetjük magunkat egy kőkemény edzőtermi sportolás után. Azonban miközben a testünk elfárad, endorfin szabadul fel a szervezetünkben, amitől boldogabbak leszünk. Érdekes, hogy a fekvés és pihenés jobban megviseli az izmainkat, mint ha sportolnánk, így akár napi 20-30 perc testmozgással a testünket, lelkünket is karbantartjuk.

boldogsag-titka-2.jpg

Edzés és edzés között is van különbség, viszont ha az önmagaddal töltött minőségi időről van szó, akkor a jóga és meditáció mellett a futást ajánljuk Neked, nem pedig a techno zenétől dübörgő edzőtermeket. A minőségi idő lényege, hogy önmagadra koncentrálsz, és futás közben van lehetőséged befelé figyelni. Sajnos, ha futásról van szó, a legtöbben erőnlét vagy fogyókúra miatt kezdik el, és a mentális jólét a legtöbbször háttérbe szorul vagy csak másodlagos szerepet tölt be az edzések során, pedig pszichés egészség nélkül sokszor megfelelő mértékű testi fejlődés sem érhető el.

Hogyan kezdj neki annak, hogy futással javíts a lelkiállapotodon? Első lépés a lelki egyensúly megtalálása, a stressz csökkentése, amihez keresve sem találhatsz jobb helyszínt, mint a közeli park, erdő, tó- vagy patakpart. Bármilyen évszakról is legyen szó, a vizuális élmény, az illatok és önmagában a pozitív külső inger kikapcsol és energiával tölt fel, önbizalmat ad, emellett a napfény hatására termelődő D-vitamin csökkentheti a valószínűségét annak, hogy depressziós tünetek jelentkezzenek Nálad. Igazi minőségi pihenésre vágysz? Töltődj fel futással a szabadban!

Sokunknak nehéz olyan nyugalmi állapotot elérni, hogy kizárólag arra koncentráljunk, amit éppen csinálunk, és ez még a sporttevékenységre is igaz. Ugye nem ismeretlen számodra az a helyzet, amikor futsz ugyan, de a gondolataid egészen máshol járnak, különösen egy hajszolt nap után, amikor még edzés közben is szorongva gondolsz az aktuális történésekre. Ez annak ellenére is előfordulhat, hogy a mozgás is már egyfajta stressz kezeléssel ér fel. A kikapcsolás egyik legjobb módja, ha teljesen eltereled a figyelmedet és pihentető, pozitív dolgokra fókuszálsz. A bőrödet simogató szélre, a körülötted lévők nevetésére, a madarak csicsergésére vagy az eső ritmusos kopogására. Így képes leszel arra, hogy teljesen ellazulva hódolj kedvenc sportodnak, ráadásul figyeld meg, hogy ezzel a technikával könnyedén fogod teljesíteni a máskor nehéznek tűnő távot.

Kezdj neki az aktív pihenésnek még ma! A teljes kényelemért válassz egy olyan szabadidőruhát, amiben könnyedén tudsz mozogni, valamint jó érzés benne lenni, mert egyszerre divatos, trendi és élvezet benne a testmozgás! Válogass a budmil szabadidő és jogging szettjei között. Ha megvan a tökéletes öltözék, már csak rá magadra kell szánnod az időt, hogy feltöltődhess. Sportolj a természetben, ahol a falevelek, a virágok, a frissen hullott hó ropogása mind-mind hozzásegítenek, hogy közelebb kerülj a természethez és a belső békéhez.

Szólj hozzá!

Minőségi pihenés

2018. január 23. 10:32 - Optimális

Tudatosan vagy tudat alatt, de mindenki érez késztetést a saját belső harmóniájának megtalálására. Egyszerűen, mert így működik az ember, ez lenne a normál létállapotunk. Ugyanakkor sokan azért sem hajlandóak lelassítani, mert félnek, hogy a mai rohanó világban, ahol minden az újról, frissről, trendiről szól, ha megpihennek, lemaradnak valamiről. Szánj magadra tudatosan minőségi időt, ami a lelkedet és testedet is egyaránt pihenteti! Megmutatjuk hogyan.

boldogsag-titka.jpg

Ahhoz, hogy hatékonyan tudd végezni a munkádat és az életed minden szerepében helyt tudj állni, néha kicsit lassítani kell a taposómalom tempóján, és kényeztetni kell a lelket is. Erre pedig a legjobb időszak a tél. Ne burkolózz tehát rosszkedvbe, inkább használd ki, hogy ilyenkor több időd van magaddal foglalkozni, mint máskor. Kényelmes öltözetben, otthon saját magadnak meg tudod teremteni azt a bizonyos „béke szigetet”, ahova a hétköznapok monoton stresszétől elvonulhatsz. Fontos, hogy tényleg hasznosan töltsd el az én idődet. Ha egy barátoddal beültök egy kávéra, teára valahova, azt feltételezheted, hogy ez hasznos én idő, hiszen feltölt téged, de valójában ez alatt az idő alatt sem magadra figyelsz.

Hogyan tudod megteremteni az ideális környezetet arra, hogy minőségi időt tölts saját magaddal? Próbálj meg mindent elengedni, ami a rohanós hétköznapokhoz kötne, kezdve a tökéletes sminktől, a folyton pittyegő okos telefonon át, a szűk farmerig és blézerig. Ha megmosod az arcod és átveszed a kényelmes szabadidőruhád, esetleg arra a fél órára a telefonodat is kikapcsolod, máris megteremtetted az ideális állapotot arra, hogy igazán magadra tudj fókuszálni, befele tudj figyelni.

szabadidoruha-noi-budmil.jpg

Női szabadidőruha

Ahhoz, hogy tényleg el tudj lazulni, megfelelő körülményeket kell teremtened az otthonodban. A zene lehet az egyik segítőtársad ebben, vedd elő azt a lejátszási listát, ami igazán megnyugtat. Ha viszont a csend jobban inspirál, kapcsolj le minden hang és zajforrást. Másik fontos kellék a hangulat eléréséhez, az illatosított gyertya, a hangulatvilágítás ugyanis nagyon sokat tesz azért, hogy el tudj szakadni a mindennapok gondjaitól. Emellett meg van az hatása is, hogy még inkább fókuszálj a nyugalomra, hiszen rá vagy kényszerítve a természetes fényforrás mellett, hogy ne a telefonodat nyomkodva gubózz be a kanapén, hanem picit meditálj, pihenj és nyugodj meg!

Ha sikerült kicsit megpihenned, akkor jó időtöltés lehet egy forró fürdő vagy egy régen vágyott könyv olvasása is! Lelkileg még jobban feltölthet, ha ilyenkor nem egy Stephen King könyvet választasz, hanem tudatosan olyat, ami segíthet ezt a békés, boldog állapotot akár a hétköznapokba is átemelni. Meik Wiking könyve, a Hygge tökéletes választásnak tűnhet, és az is! A könyv a dán életérzést adja át, hiszen rengeteg helyről hallhatjuk, hogy a dánok a legboldogabbak és Dánia a világ legboldogabb országa. A hygge szó jelentése is a meghittség művészetének fordítható át magyarul, így tökéletes olvasmány lehet a minőségi én időd alatt.  

hygge-konyv.jpg

Meik Wiking: Hygge könyv

Jó pihenést és feltöltődést mindenkinek! Ezeket a tippeket betartva, garantáltan sikerül kicsit ellazulni, testileg és lelkileg egyaránt. Szánjatok magatokra minőségi én időt!

Szólj hozzá!