Boldogság titka

Ahány ember, annyi féle boldogság

Tényleg hasznosak az önismereti könyvek?

2019. február 02. 07:05 - Optimális

Az év első hónapja – ahogy az lenni szokott -, gyorsan elszállt. Az év elején még a legtöbb ember lelkesen határozza el, hogy az új évben minden másképp lesz és az ünnepi csendesebb időszakban - végiggondolva az előző évet - , mérleget készít, miben hibázott, vagy éppen mihez szeretne másképp hozzáállni a jövőben.

Jellemzően és elsősorban a magánéletükön szeretnének dolgozni, vagy a munkájukban sikeresek, illetve még sikeresebbek lenni. Ahhoz azonban, hogy ez a sok fogadkozás valódi elhatározássá váljon, nem elég az újév napját túlmisztifikálni. Nem egy varázslatos nap, melynek kezdetén tiszta lappal indulhatunk neki az életünknek. Természetesen szimbólumnak nagyszerű, de a változáshoz ez bizony elég kevés.  

Bármit fogadunk meg ugyanis, és bármelyik napon, onnantól kezdve egy kőkemény önismereti munka vár ránk. Nem lesz a párkapcsolatunk kiegyensúlyozottabb, ha nem dolgozunk azon, hogy felismerjük, mitől nem az most. Nem leszünk gazdagabbak sem egy elhatározástól. Kiindulásnak nagyszerű és sokan ilyenkor emlegetik a vonzás törvényét, amit most már aztán tényleg kipróbálnak. Van egy rossz hírünk: ez nem így működik.

A vonzás törvénye például egy nagyszerű dolog, de attól, hogy az év eleji lelkesedésnek köszönhetően minden nap elmondod magadnak két héten keresztül, hogy „gazdag vagyok”, még nem fog történni semmi. Emiatt aztán, ha valaki meghallja a vonzás törvénye kifejezést, csak legyint, hogy ez egy butaság és nem működik. Itt azért zárójelben megjegyeznék, hogy sok önjelölt guru is tesz azért, hogy ezt az emberek többsége így fogja fel.

Akik felismerik ezeket a néha triviális dolgokat és valóban komolyan gondolják a változást, azok az önismerettel kezdik, mert mindennek ez az alapja. Ha nem ismered magad, nem fogsz tudni változtatni! Ha nem tanulod meg a tudatosság és a tudatalatti gondolatok közötti összefüggéseket nem fogsz fejlődni. Ha a kitűzött célokat, nem bontod le lépésekre, akkor elérhetetlennek fognak tűnni.

Carl Gustav Jung svájci születésű orvos, pszichiáter, analitikus, egyik legfontosabb üzenete, hogy az önismeret megszerzése kiemelt feladat és terület kell, hogy legyen mindnyájunk életében.

onismereti-konyvek-1.jpg

Szerencsére az internet és a könyvesboltok kimeríthetetlen forrásai lehetnek az önismeretet tanulni vágyóknak. Sőt, még túl is csordul ez a bizonyos forrás, hiszen a valódi és hasznos tudást adó könyvek mellett számos haszontalannal is találkozhattuk, melyek üres frázisokat puffogtatnak szépen cizellálva.

Az interneten pedig ennek sokszorosára lelhetünk és itt is kiemelnénk a sok guru ingyenesen letölthető e-bookját, mely után meglepő módon már egy fizetős előadásra hív meg, vagy sorolhatnánk tovább.

Akkor mégis hogyan kezdjen hozzá az, aki komolyan gondolja a fogadalmait és felismerte, hogy az első lépés az önismeret?

Ha január a fogadalmak hónapja, akkor február a fogadalmak felejtésének hónapja. Ekkora már tényleg csak az marad, aki komolyan gondolta, hogy rendbe tegye az életét és megvan benne a kellő kitartás, amihez a megfelelő önismereti könyvek kiváló alapot és útmutatást adnak.

onismereti-konyvek.jpg

A legtöbb elismert szerző a témában ismert és utána lehet olvasni az interneten. Érdemes először megnézni a könyvek értékelését, illetve, utána olvasni a szerzőnek. Vannak olyan alap könyvek, melyek olyan részletességgel mutatják be az önismeret útját, hogy később, egy másik könyvben egészen biztosan visszaköszönnek ezek az alapgondolatok egy új megvilágításban. Ez természetesen nem feltétlenül gond, mert nem tudhatjuk, melyik nézőpont fog hozzánk közelebb állni, illetve fogadalmunkhoz.

Párkapcsolat, üzleti siker, egészségesebb életmód, bőven van választék, csak el kell kezdeni, és fejleszteni magunkat lehetőleg minden nap. Februárban még nem könyvelhetünk el semmit kudarcnak, mert bármelyik napon vágunk bele, onnantól fogva egy lépéssel máris többet tettünk magunkért és az igazi boldogság is ekkor kezdődik el életünkben.

ÖNISMERETI KÖNYVEK --> AJÁNLÓ

TARTALOMMARKETING -->AJÁNLÓ

OPTIMALNET keresőmarketing és közösségi média ügynökség

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogsagtitka.blog.hu/api/trackback/id/tr1914603352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2019.02.04. 09:54:20

Elnézést kérek, ha trollkodásnak tűnne a hozzászólásom, de hátha valaki egyetért.

"Párkapcsolat, üzleti siker, egészségesebb életmód, bőven van választék, csak el kell kezdeni, és fejleszteni magunkat lehetőleg minden nap."

A legnagyobb akadálya ezeknek NEM az önismeret hiánya. Azt kell mondja, a legtöbb ember baromira ismeri önmagát, a képességeit és a határait, nem kell ehhez fejtágító kurzus meg mindentmegmondó guru (pláne nem pénzért mindentmegmondva).

A legfőbb akadály ezeknek a fent emlegetett állítólagos boldogság-összetevőknek (ami amúgy tök változó, van aki pl teljesen jól megvan párkapcsolat nélkül, más meg konkrétan kapcsolatfüggő, jelleme-neveltetése válogatja) a motiváció hiánya.

A motiváció mint olyan pedig bárki bármit mond, MINDIG IS külső visszacsatolás volt. Az, hogy ha bármit csinálsz, azt akár egy ember is, de elismerje, és hatalmas lelkesedéssel mondja hogy húb*zmeg, de jó vagy öcsém, ez igen. Mert EZ viszi előre az embert, nem a kis egyszemélyes világa. Hiába képzeli magát valaki világbajnoknak, amikor közben nemhogy nem az, de a világon senkit még csak rá se bagózik arra az akármilyen célra, teljesítményre, amit ő elért.

Ezt csak azért írtam le, mert az utóbbi két évben három - igaz távoli, nem közeli jóbarát, de mégiscsak ismerősöm követett el öngyilkosságot. És a legfőbb ok mindhármuknál ez volt. Baromira egyedül voltak, a világon senki nem foglalkozott velük, és így idővel, a mindenféle visszacsatolás teljes kiveszésével kb elveszett a motiváció mindenre, legvégül már arra, is hogy ezt az egész - "visszajelzések" alapján totál értelmetlen, senkinek nem fontos (így maguknak sem...) életüket folytassák.

Leginkább erre ügyeljetek - ha bármilyen olyan ismerősötök van, akiről sejtitek/tudjátok, hogy nagyon magányos, nem nagy áldozat, de igenis figyeljetek oda rájuk, és legyen akár egy kedves szavatok hozzá, dicsérjétek meg/ismerjétek el bármit csinál, akkor is, ha az egy nyamvadt tükörtojás baconnal, mert könnyen lehet, hogy életet mentetek vele.

Optimaliss 2019.02.04. 10:15:01

@Void Bunkoid: Nem trollkodás, szépen leírtad a véleményed, amit Köszönök. Sajnos az, hogy "a legtöbb ember baromira ismeri önmagát, a képességeit és a határait" nem állja meg a helyét, de bárcsak így lenne! Gondolj csak bele, hogy az emberek többsége, hányszor követi el újra és újra ugyanazt a hibát és nem tanul belőle.
A blog egyébként pont arról szól, hogy a boldogságot mindenki másban találja meg és pont így van jól, a lényeg hogy megtaláljuk.

A motivációt nem lehet az önismerettel összemosni. Teljesen más téma. Önmagad megismerése, nem függhet külső tényezőktől. Természetesen a visszacsatolás mindig előre visz és ezért fontos például, hogy ne csak a szűkebb környezetünkre figyeljünk oda, de akár a pénztárosnő manikűrjét is érdemes megdicsérni, mert az nem csak neki esik jól, de neked is, mert figyelsz, odafigyelsz az embertársaidra és jó érzéssel fog eltölteni.

Ha valaki világbajnoknak képzeli magát úgy, hogy közben semmit nem tesz ezért, akkor nem fog visszajelzést kapni, ha pedig az elképzelésének semmi alapja nincs, akkor az már sajnos nem az önismeretről szól. De ha van ilyen a környezetedben érdemes konkrét kérdésekkel segíteni, hogy miért képzeli annak magát, mit tesz ezért, mik a tervei....stb.

Nagyon szomorú, amit az ismerőseidről írsz és érdemes utólag is megvizsgálni, hogy mit tettek azért, hogy visszacsatolást kapjanak, vagy hogy jutottak oda, hogy senkit nem érdekeltek, de itt jön vissza az, amit korábban írtam és te is, hogy kell az elismerés természetesen, viszont a saját magad megismerése és fejlesztése egyáltalán nem függhet másoktól.

devilstrueface 2019.02.04. 15:06:36

@Void Bunkoid: huh, hát én egyetértek. azt hiszem érzékelem is ezt, amit írsz. bakker, de jól leírtad
süti beállítások módosítása